השרה להגנת הסביבה, תמר זנדברג, אינה נמנית על מעריצי ההסכם של חברת קצא"א מול איחוד האמירויות והשבוע, קיבלה זנדברג רוח גבית מהשגריר, מוחמד אל-חאג'ה.
בפגישה שנערכה ביום ראשון בין השניים בירושלים, הבהיר השגריר כי העסקה שנחתמה היא עסקה מסחרית בין חברות פרטיות ואין לה כל קשר ליחסים המדיניים בין ישראל לאיחוד האמירויות.
מבחינת אל חאג'ה ובכירים באיחוד האמירויות, ביטול ההסכם לא יביא לפגיעה ביחסים בין המדינות למרות שקצא"א טוענת כי ביטול יביא לנזק דיפלומטי.
להתבטאויות המגיעות מצד האיחוד, יש ערך עצום שכן ההסכמים שעוררו את זעמם של ארגוני איכות הסביבה וגם את התנגדות השרה להגנת הסביבה, נידונים בימים אלו בבג"צ לאור ריבוי ההתנגדויות.
קצא"א מצידה טענה בתגובה לבג"צ כי הפרה של ההסכם, כך לטענתה גם ע"פ גורמים בכירים במשרד החוץ, תוביל לפגיעה ביחסים עם איחוד האמירויות.
החברה טענה בעמדתה כי ההסכם הוביל לסיום החרם הערבי על ישראל ואף אפשרות להוזלת הנפט בימים בהם נרשמת עליה מתמדת.
השרה להגנת הסביבה, תמר זנדברג: "שמחתי לפגוש את שגריר איחוד האמירויות בישראל, מוחמד אל-חאג'ה. כמי שחולקים איתנו את האקלים המדברי, שיתוף הפעולה בין ישראל לאמירויות יכול להוליד פתרונות לאתגרים העומדים בפנינו. ההסכמים החדשים והיחסים החמים הם הזדמנות עצומה לחזק את הסביבה, הכלכלה והחברה של שתי המדינות".
מקצא"א נמסר בתגובה: "כל פגיעה בהסכם תפגע באמינותן של חברות ישראליות, וודאי חברות ממשלתיות, ותטיל ספק כבד ביכולתן לעמוד בהסכמים. מעבר לכך, הפגיעה המשמעותית היא דווקא באזרחי ישראל ומדינת ישראל. מימוש ההסכם מבטיח את ביטחונה ועצמאותה האנרגטית של מדינת ישראל, שובר לראשונה את חרם הנפט הערבי, מגדיל את ההיצע המיידי של דלק גולמי ובכך מוזיל את עלויות הדלק אותם משלמים אזרחי ישראל. הגם שהנפט הוא "דלק מעבר" הוא ככל הנראה ילווה אותנו גם בשני העשורים הקרובים, ובתהליך המעבר לאנרגיות מתחדשות יש חשיבות בשמירה על הביטחון האנרגטי ואמינות ורציפות האספקה, כדי להימנע ממשבר אנרגיה בדומה למתרחש באירופה".
בארגון המרד בהכחדה לא הופתעו מדברי השגריר ובהודעה שפרסמו השבוע נכתב:"בישראל אמנם התחלפה ממשלה אבל היעדים נותרו נמוכים באופן מביך, עם תיעדוף ברור של תעשיות מזהמות וגז על פני חדשנות ואנרגיה נקייה, כזו שתציל לפחות 2000 בני אדם בשנה מתחלואה ומוות הקשורים לזיהום אוויר. הפרטים הנחשפים על עסקת הנפט של קצא"א, מבהירים גם לסקפטיים כי לא שלום ולא נעליים. הסכם עסקי פרטי מעמיד בסכנה את משאבי הטבע היחודיים של אילת, את חופיה, הכלכלה שלה ומפקיר את תושבי אילת ואשקלון לחסדי חברות שכל מה שמעניין אותן זה כסף".
מומחים מזהירים: אסון הוא עניין של זמן
צוות מומחים המורכב מלמעלה משלושים פרופסורים ומדענים בתחומי מדעי הסביבה, פנה בתחילת השבוע לראש הממשלה, נפתלי בנט, בדרישה לעצור את ההסכם בין קצא"א לאיחוד האמירויות.
לטענת המומחים ההסכם מסוכן למשק המים, לערכי טבע, למערכות אקולוגיות רגישות ולבריאות הציבור. בנוסף טוען הצוות כי המדינה לא ערוכה לתקלות.
לטענתם, דליפה מצינור קצא"א הוא עניין של זמן והדבר היחיד שאינו ידוע הוא מה יהיה היקף הדליפה. עוד טענו כי הנזק שעלול להיגרם מדליפה מזערית של 3,000 טון נפט, יסתכם ב-11 מיליארד שקל. עוד כתבו לבנט כי אישור ההסכם מהווה תמיכה וקידום שימוש בנפט גולמי במקום לקדם את ישראל לאנרגיה מתחדשת וקיומו של ההסכם פוגע קשות בהתמודדות עם משבר האקלים, עליו פורסם השבוע דו"ח מבהיל של מבקר המדינה: "ההסכם ממצב את ישראל כמדינת נפט מזהמת ולא כמדינה ירוקה ומתקדמת, בניגוד להצהרותיה הבינלאומיות ולתדמית הגאו-פוליטית אליה שואפת ישראל באקלים הגלובלי הנוכחי".
אסון נוסף שעלול להתרחש ממש לידנו הוא פגיעה במתקני התפלת המים הממוקמים בין אשקלון לחדרה. מצב של שפך נפט לים, דבר שכאמור לטענתם, הוא רק עניין של זמן, יוביל להשבתת המתקנים למשך חודשים רבים.
בסיכום דבריהם אמרו כי:"עקרון הזהירות המונעת מחייב לא לאשר את ההסכם, ובכל מקרה על מדינת ישראל לשפר מידית את מוכנותה לאירועי שפך נפט".