כל היתר בנייה הוא מסמך חשוב עבור מי שרוצה לבצע פרויקט כזה או אחר, אבל עבור נכים ההיתר הוא כבר משאב קריטי: לרוב הבקשה לקבלת היתר הבנייה נובעת מצורך הכרחי לבצע פעולות שיאפשרו לאדם בעל המוגבלות לחיות חיים עצמאיים ככל האפשר, נוחים ונעימים. לכן, שלילת היתר בנייה לנכים עלולה לגרום נזק עצום, ובאופן טבעי מומלץ לערער על החלטה שכזו. כאן בעמוד תמצאו מידע רלוונטי ביחס לאפשרויות הערעור ולגבי ייצוג בועדות ערר.
מהי ועדת ערר?
תחום התכנון והבנייה בישראל מוסדר על-ידי חוק התכנון והבנייה. החוק, בין השאר, מסמיך את הרשויות המקומיות להקים ועדות מקומיות שדנות בבקשות להיתרי הבנייה בתחום השיפוט של כל רשות. בנוסף קובע החוק כי ניתן יהיה לערער על קביעת ועדה מקומית, והגוף שדן באותם ערעורים הוא ועדות ערר מחוזיות. בסך הכל מדינת ישראל מחולקת ל-6 מחוזות – תל אביב, חיפה, ירושלים, צפון, מרכז ודרום – ובכל אחד מהם פועלת ועדת ערר. הוועדות הנ"ל דנות הן בערעורים על החלטה או אי החלטה שהתקבלה במסגרת רשות מקומית במחוז, והן בנושאי פיצויים והיטלי השבחה. בכל ועדה כזו יושבים משפטנים עם מומחיות בנדל"ן, מהנדסים, אדריכלים, הנדסאים וכן נציגי ציבור.
באילו מקרים ניתן להגיש ערר?
חשוב להדגיש כי ישנם מקרים שבהם הכתובת לערעור היא לא ועדת ערר אלא בית משפט. כך למשל במצב בו הוגשה לתוכנית הבנייה התנגדות, ולא נדרשת סטייה ניכרת או שימוש חורג או הקלה, הכתובת להליך הערעור היא בית משפט (שגם לו ישנה הסמכות לשנות החלטת ועדה מקומית לתכנון ובנייה). כשנעזרים בשירות של עורך דין מומחה לתחום של ייצוג בועדות ערר הוא כמובן ינהל את ההליך במסלול הרלוונטי.
תהליך הגשת הערעור
קודם כל כדאי לדעת שערר חייב להיות מוגש תוך 30 ימים ממועד קבלת החלטת הוועדה המקומית לתכנון ובנייה (פרט למקרים חריגים). לכן, חשוב למצוא עורך דין עם ניסיון עשיר בנושא ייצוג בועדות ערר כדי שיוכל להכין ערעור אפקטיבי גם תחת מגבלת הזמן.
לאחר הגשת הערר, גם הוועדה המקומית תגיש מסמך מטעמה לוועדת הערר – מסמך שמפרט את הנימוקים לשלילת היתר הבנייה לאדם נכה. בחלק מהמקרים תדרוש הוועדה מאחד הצדדים או משניהם מסמכים משלימים. השלב הבא הוא הדיון עצמו, ובו כל אחד מהצדדים – האדם הנכה והוועדה המקומית – מקבלים הזדמנות להציג את טיעוניהם. לאחר מכן הוועדה תחליט אם לקבל את הערר, במלואו או בחלקו, או לדחות אותו.
איך להבטיח ייצוג בועדות ערר שיניב את התוצאה הרצויה?
ייצוג בועדות ערר מחייב בקיאות מעמיקה גם בשלב הכנת הערעור וגם בהופעה בדיון עצמו. לכל ערעור יש לצרף שורה ארוכה של מסמכים רלוונטיים ובהם תוכניות בנייה, מפות, תשריטים, מדידות, חוות דעת של מומחים שהדעה שלהם עשויה להשפיע על ההחלטה הסופית ועוד. לכן רק עורך דין בעל ניסיון נרחב יכול באמת לעזור לכם.