היפוגליקמיה, הידועה בכינויה רמת סוכר נמוכה בדם, היא מצב רפואי המתרחש כאשר רמות הסוכר בדם יורדות מתחת לטווח הנורמלי. כמובן שאם אדם חושד שיש לו מחלה מסוג כזה עליו לעשות בדיקות, אך יש גם מספר תסמינים שכדאי להיות ערים להם. בבואנו לדבר על תסמינים של היפוגליקמיה, ניתן להזכיר מספר תופעות שונות. למשל: סחרחורת, רעד, כאבי ראש, ראייה מטושטשת, חולשה, עייפות ועוד. חשוב לציין כי הסימפטומים של היפוגליקמיה עשויים להשתנות מאדם אחד למשנהו. אנשים מסוימים עשויים לחוות תסמינים קלים בלבד, בעוד שאחרים עשויים לחוות תסמינים חמורים הדורשים טיפול רפואי מידי.
מהם הגורמים העיקריים להיפוגליקמיה?
מעבר לכך שצריך להכיר את הסימפטומים, כאשר מדברים על היפוגליקמיה צריך להבין גם למה זה קורה. יכולות להיות לא מעט סיבות שמובילות למחלה הזאת, וחלקן קשורות קשר הדוק למחלת הסוכרת. היפוגליקמיה קשורה לרוב לסוכרת, מצב המאופיין ברמות סוכר גבוהות בדם. אינסולין, הורמון המיוצר על ידי הלבלב, מסייע לווסת את רמות הסוכר בדם על ידי מתן אפשרות גלוקוז להיכנס לתאים. אצל אנשים עם סוכרת, ייצור או תפקוד אינסולין עלול להיפגע, מה שמוביל לתנודות ברמות הסוכר בדם. אנשים עם סוכרת לעתים קרובות עושים שימוש בתרופות שונות או מטופלים על ידי אינסולין. המטרה היא כמובן לנהל כמו שצריך את רמות הסוכר בדם של אותם חולים. עם זאת, נטילת יותר מדי אינסולין או תרופות לסוכרת עלולה לגרום לרמות הסוכר בדם לרדת נמוך מדי, וכתוצאה מכך היפוגליקמיה.
גורמים שמובילים להיפוגליקמיה ואינם קשורים לסוכרת
כפי שראינו, ישנם כמה גורמים שעלולים להוביל להתפתחות היפוגליקמיה והם קשורים לסוכרת. עם זאת, יש גם גורמים שכלל לא קשורות למחלה הזאת ועדיין עלולים הוביל להתפתחות של היפוגליקמיה. למשל: צריכת אלכוהול. צריכת אלכוהול מופרזת עלולה להפריע ליכולתו של הכבד לשחרר גלוקוז מאוחסן, מה שמוביל להיפוגליקמיה במקרים מסוימים. ליקויים הורמונליים מסוימים, כגון אי ספיקת יותרת הכליה או היפופיטואיטריזם, עלולים לגרום להיפוגליקמיה עקב פגיעה בוויסות הגלוקוז. בנוסף לכל אלה, גם מצבים רפואיים אחרים עלולים להוביל למחלה כמו היפוגליקמיה. למשל: מחלות שונות בכליות או בכבד ועוד.
מהם הסיכונים והסיבוכים של מחלת ההיפוגליקמיה?
חשוב להבין שכאשר מדברים על סיכונים של היפוגליקמיה, מדברים על סיכונים הן לטווח קצר והן לטווח ארוך. אם לא מטפלים בהיפוגליקמיה מיד, המחלה עלולה להוביל לסיבוכים חמורים בטווח הקצר, כמו למשל חוסר הכרה ואפילו מוות. לעומת זאת, כאשר מדברים על
סיבוכים ארוכי טווח, מדברים על פגיעות שונות כמו פגיעה קוגניטיבית, ירידה באיכות החיים וסיכון מוגבר למחלות לב. היפוגליקמיה יכולה להשפיע באופן משמעותי על חיי היומיום, ולגרום לחרדה, פחד ודיכאון. לכן ברור מדוע, אם גם אתם אובחנתם כחולים במחלה הזאת, כדאי שתעשו כל מה שאפשר כדי לשמור על עצמך ולטפל במצב. ממש כפי שקורה לגבי הרבה מאוד מחלות אחרות, גם כאן אנחנו רואים שהמצב עלול רק להתדרדר אם מתעלמים ממנו, אז למה אתם מחכים? כדי להתמודד כמו שצריך עם מחלת ההיפוגליקמיה, יש להתייעץ כמובן עם רופאים מומחים. לא אחת קורה שאנשים שסובלים מהמחלה הזאת צריכים להתחיל לעבור טיפולים באינסולין. מצד שני, יש מקרים שבהם גם תרופות אחרות יכולות לסייע, ולכן מה שחשוב זה להיות עם היד על הדופק. לשים לב איך אתם מרגישים, לעשות בדיקות נדרשות ובהתאם לכך למצוא את הטיפול הנכון לכם באופן אישי. כפי שצוין לעיל, לדחות את הטיפול בבעיה זה לא מומלץ ורצוי להתחיל לטפל בבעיה כמה שיותר מהר.