המשרד להגנת הסביבה אישר באופן זמני לייצר חשמל בתחנת חברת חשמל אשכול, דבר שיוסיף לזיהום האוויר הכבד שממילא ישנו ברחבי אשקלון והסביבה.
בשבוע שעבר פנו אל המשרד להגנת הסביבה משרד האנרגיה, רשות החשמל וחברת החשמל בבקשה לאשר תוספת של 10,000 שעות הפעלה לארבע היחידות המוסבות בתחנת הכוח אשכול שבאשדוד עד לסוף שנת 2022. הנימוק לבקשתם זו הוא הפחתה בשימוש בפחם לצורך הוזלת העלויות לתפעול משק החשמל, וכתוצאה מכך להוזלת העלויות המושתות על התעריף.
בקשת משרד האנרגיה היא להפעלת יחידות ישנות ללא מתקני הפחתת פליטות ולכן הן מזהמות את האוויר באופן משמעותי וגבוה יותר מאשר כמעט כל יחידות הייצור הקיימות במשק החשמל.
מבדיקת המשרד עולה, כי עלות הנזק מפליטת מזהמי אוויר מקומיים כתוצאה מהפעלת יחידות אלו באשכול גדולה אף יותר מעלות הנזק הנובע מיחידות פחמיות שבהן מותקנים מתקני הפחתת זיהום (סולקנים) ומסיבה זו הגביל המשרד להגנת הסביבה, באמצעות היתר הפליטה, את הפעלתן ללא יותר מ-2,300 שעות בשנה.
לאור זאת, ועל רקע גל החום והעלייה בעומסים וטענת חברת החשמל כי קיימת סכנה לאמינות ולשרידות אספקת החשמל, המשרד להגנת הסביבה החליט לאשר באופן זמני ונקודתי תוספת של 2,000 שעות – היקף המוערך בכ-3-4 שבועות של הפעלה, ובתנאי שיחידות אלו יועמסו אחרונות בסדר ההעמסה המבוסס על גז, לרבות יחידות מסוג פיקר, כדי להקטין את פליטת מזהמי אוויר ככל הניתן במצב זה.
בשם תושבות ותושבי אשדוד ואשקלון ובהמשך לאישור המשרד להגנת הסביבה, פנו עו״ד תמר קידר מאשקלון פעילת ציבור וסביבה ושרון מרק, חברת מועצת העיר אשדוד יו״ר ״הלביאות״ למשרד להגנת הסביבה בדרישה להצבת סולקנים ב- 4 יחידות גזיות מזהמות אלו בטרם יעניק אישור לבקשת רשות החשמל ומשרד האנרגיה להרחבת שעות הייצור מעל 2,300 שעות לשנה ליחידה כפי שמתיר היתר הפליטה שבתוקף, ובטרם החלטה על שינוי היתר הפליטה של היחידות המזהמות באופן קבוע.
"אנו טוענות כי בטרם מתן אישור או היתר לכל דרישה אשר פוגעות באיכות האוויר של תושבי הערים אשדוד אשקלון והסביבה, בהן קיים עומס זיהום חריג בלאו הכי, יש לאפשר לציבור להגיש עמדה מפורטת ולהציג בפני המשרד את עמדתו בעניינים הקשורים בחיי התושבים ובריאותם".
עוד הוסיפו: "קראנו בתדהמה את הפרסומים בעיתון "גלובס" ובאתר "העין השביעית" על מכתבו של יו"ר עמותת "שומרי הבית", יוני ספיר, מיום 19.7.2022 לראשי הרשויות בעיר אשקלון ואשדוד להתערב בסוגיה. לצערנו, על אף קריאתו של מר ספיר, ראשי רשויות אלו טרם נענו לאמור במכתבו. אשר על כן, ומאחר והח"מ סבורות כי יש להציג בפני כל הגורמים הרלוונטיים את עמדת תושבי הערים אשקלון ואשדוד, מכתבנו זה מהווה פנייה מאת התושבים עצמם, בשמם ולמענם כפעילות ציבור. אנו מבקשות להודיע כי תושבות ותושבי אשדוד ואשקלון מוחים על החלטת המשרד להגנת הסביבה לאשר את בקשת רשות החשמל ומשרד האנרגיה להפעיל למשך 2,000 שעות נוספות בשבועות הקרובים את היחידות המזהמות, על רקע העלייה במחירי הפחם והתייקרות מחירי החשמל. אנו רואות בזה, ניצול ציני של עליות המחירים כדי להגביר את ייצור החשמל מיחידות שאינן בטכנולוגיה מיטבית, ולזהם את האוויר באשקלון ובאשדוד שלא לצורך. נציין כי על פי הודעת המשרד להגנת הסביבה עצמו, יחידות מזהמות אלו מזהמות בתחמוצות חנקן ובחלקיקים נשימים עדינים (PM2.5) המסוכנים לבריאות האדם, יותר מאשר היחידות הפחמיות בעלות הסולקנים (קרי, כל היחידות הפחמיות באשקלון). זאת ועוד, גם אם קיים צורך נקודתי בהגברת הייצור, הרי שאין מקום לאפשר לתחנות כוח מאזורי אשדוד ואשקלון לשאת בנטל, הגבוה זיהומית בלאו הכי, כאמור. אשדוד ואשקלון אינן החצר האחורית של מדינת ישראל, ואנו לא נאפשר להופכן לכאלו ואת ריאותיהם של תושבי האזור לספוג עבור מזהמי אוויר. על פי נתוני משרד הבריאות התחלואה ממחלת הסרטן בנפת אשקלון, לרבות אשדוד, גדלה בשנים האחרונות. לא נשב מנגד חסרי אונים ונפעל בכל האמצעים החוקיים שבידנו כדי להילחם למען איכות חיים גבוהה וסביבה בריאה ונקייה עבור התושבים שלנו".