סנ"צ מייק כהן: "הפשיעה לא תרים ראש"

מפקד תחנת אשקלון, סנ"צ מייק כהן, מדבר בראיון ראשון ובלעדי לסקופ, על ההישגים, האתגרים והציפיות מהפרק החדש בקריירה. הקורונה, ארגוני הפשיעה והאיום הבטחוני: "אנחנו מוכנים לכל תרחיש בצורה הטובה ביותר"| מילן מועלם | עיתון סקופ 


סגן ניצב מייק כהן, נולד וגדל באשקלון ואחרי 27 שנים במשטרת ישראל, לראשונה הוא חוזר לעיר בתפקיד משמעותי,מפקד התחנה המתאגרת באזור.

הוא החל את דרכו כקצין יחידת סיור באשקלון ומכאן נדד לתפקידים בכירים בקריית מלאכי, אשדוד ולתפקיד הבכיר ביותר בתחנת משטרת שדרות. 

לפני שלושה וחצי חודשים ירש כהן את מקומו של סנ"צ משה לוי ונכנס לפקד על התחנה בנקודה קריטית ביותר. במהלך התקופה הקצרה בה הוא בתפקיד נאלץ כהן להתמודד עם אירועי דקירות, ירי, אונס קבוצתי מזעזע, האיום הבטחוני והקורונה שמסרבת לעזוב. במקביל ובכשרון רב, מוביל סנ"צ כהן גם תהליכים מיידים וברורים שאמורים להשפיע בטווח הקרוב על תחושת הבטחון של כולנו. 

באיזה מצב מצאת את תחנת אשקלון בכניסתך לתפקיד?

"מצאתי תחנה מצויינת וטובה. תחנה נחושה עם הרכב כח אדם שאפשר לבצע איתו תהליכים. ההישגים של התחנה בשנת 2020 היו מצויינים. בעבירות הרכוש שמשפיעות על תחושת הבטחון של האזרח הייתה ירידה של 25% ובאופן כללי הפשיעה ירדה בעשרות אחוזים. הייתה גם ירידה של 30% בתאונות דרכים. מצאתי שהתחנה הייתה חלק בלתי נפרדת מהמאבק הלאומי בנגיף הקורונה והנחישות של התחנה הועילה לא אחת בהורדת רף התחלואה בעיר. מצאתי תחנה טובה עם סגל מאוד איכותי". 

למרות זאת, יש תחושה שיש עליה בפשיעה בעיר. 

"מאוד קשה להתווכח עם תחושה אישית אבל בשלושה וחצי החודשים האחרונים אפשר לספור את המקרים החמורים על יד אחת. ישנם מקרים של אירועי פשיעה חמורה ובכל אירוע כזה אנחנו מטפלים בצורה נחושה. אני רוצה לציין את העובדה שהרבה מקרים כלל לא מגיעים לידיעת הציבור כי אנחנו עובדים הרבה על סיכול ומניעה. אנחנו מונעים לא מעט מקרים עוד בטרם הם קורים. אכן לאחרונה היה רצף אירועים אבל לא מדובר באירועים שקשורים זה בזה או בארגון שמניע אותם. היו לנו מעצרים לא רעים בתחום ואנחנו מגיעים לכל העבריינים. זה אולי נראה שיש המון אירועים אבל זה לא ככה. אין מאה אחוז הצלחה אבל אנחנו נותנים את כל המשאבים הקיימים כדי להגיע למבצעים. אנחנו לא מוותרים על אף תיק".

 תיק קשה שטיפלת בו לאחרונה, הוא אונס הקטינה. איך הגעתם לכתב אישום מהיר למרות התקופה שעברה מאז העבירה בפועל?

"קיבלנו תלונה מנערה שתיארה אירוע שהתרחש לפני כחצי שנה. הקמנו צוות חקירה מיוחד ונעצרו חשודים במהלך מבצע יזום שנערך בעיתוי שבחרנו. הצלחנו להוכיח כפי שמופיע בכתב האישום את עניין האונס המזעזע והשימוש בנערה כאחת שתעשה כרצונם של הנאשמים במספר מקרים. זאת הייתה חקירה מורכבת ורגישה והצלחנו במקרה הזה להוביל לראיות חשובות. ברמה האישית מה שיותר ריגש אותי הוא שאותה נערה שלא שמה את מבטחה ברשויות החוק וגם ציינה שהיא לא סומכת על המשטרה, שינתה את דעתה מקצה לקצה. זה ריגש אותי, היא חוותה טראומה קשה והבינה שיש על מי לסמוך. נוצר קשר אישי בין הקורבן לחוקרות וביום ההולדת שלה היא הוזמנה לתחנה וקיבלה עוגה ובלונים. היא הרגישה שהיא לא רק קורבן עבירה. היה מרגש לראות את הקשר בינה לבין החוקרות".

מה יש לך לומר למי שחוותה מקרה דומה? 

"אני מניח שיש נערות ונשים נוספות שחוו מקרים דומים וכל מי שנפגעה, צריכה להגיע לתחנה להגיש תלונה ואנחנו נעשה את המיטב".


בשנה האחרונה הוקמה באשקלון גם היחידה ללוחמה בפשיעה, יחידה שמרכזת בתוכה את המאבק המשמעותי שמנהלת תחנת משטרת אשקלון בפשיעה החמורה. 

כחלק ממתווה שמוביל סנ"צ כהן בתחנה, היחידה תעסוק החל מהשנה גם בעבירות הונאה ומיסוי, עבירות שלדבריו מהוות קטליזטור להתפתחות פשיעה ועבריינים. 

אשקלון הייתה עד לא מזמן מעוז ארגוני הפשע, נראה שיש רגיעה. 

"אני לא רוצה להיכנס להגדרה של מעוז, מבצר או מקום ששלטו בו אבל רואים ירידה ניכרת בפעילות ארגוני הפשיעה בעיר. זה משויך גם לכך שאותם אנשים נכנסו לכלא, אבל אין ואקום. אנחנו על זה כל הזמן. לתוך אותו חלל שאני מקווה שישאר ריק לאורך זמן, ינסו להיכנס אחרים ואנחנו ערים לזה. פעילות המשטרה לא נפסקת בהיבטים של פשיעה חמורה אלא גם בפעילות גלויה וגם בסיכול. התפקיד שלנו הוא להיות מול אותם גורמים עבריינים ולשמור שהפשיעה לא תרים ראש. אנחנו עושים את מירב המאמצים להצליח ולהגיע לחקר האמת. גם כשיש רגיעה כמו עכשיו, אנחנו לא נחים על זרי הדפנה. אנחנו במעקב אחרי התפתחויות תמיד". 

אתה נמצא כבר כמעט שלושה עשורים במשטרה, ואני בטוחה ששנה מאתגרת כמו שנת הקורונה, עדיין לא חווית. 

"זאת הייתה שנה מאתגרת ומיוחדת שלמעשה משטרת ישראל יחד עם משרדי הבטחון והחירום ניסו למגר את המגיפה ולהציל חיים. אנחנו מבצעים המון פעילויות של אכיפה, מניעת התקהלויות והפרה בוטה של התקנות לשעת חירום. אני חייב לציין שבאשקלון לפעמים רואים את המשמעת הכמעט מוחלטת ולפעמים רואים הפרות בוטות. ידענו לאזן ולתת את הדגש לאורך ציר השנה האחרונה, ממרץ 2020. לראיה, אשקלון לא הוגדרה עיר אדומה לפרקי זמן ארוכים. אנחנו ממשיכים בפעילות עד אשר יוחלט אחרת. זה אתגר לא פשוט וזה קצת משנה את תפקידנו הקלאסי". 

היו מקרים שלמרות הפרת התקנות, בחרתם להתחשב בתושבים או בעלי עסקים? 

"הייתי רגיש למצוקות של בעלי עסקים אבל בסופו של דבר זה מאבק של כולנו, שמטרתו להציל חיים. כאשר הבחנו עם תום הסגר הראשון והכניסה לסגר השני שבעלי עסקים פותחים ולא ממש מיישמים הנחיות, עשינו מעשה על ידי כתיבת דף הנחיות שבו בעל העסק מבין את המשמעויות של הפרת ההנחיות. מה שקרה זה שרוב בעלי העסקים שפתחו בניגוד להנחיות והיו עם הדף לא פתחו שוב. שלב ההסברה היה חשוב ואז עברנו לשלב האכיפה של מי שבכל זאת לא נשמע להנחיות. בעל שיפודיה שנתפס עם שני אנשים בעסק שלו, ישב מולי והסביר לי את המשמעויות. במקום לסגור את המקום לכמה ימים, סגרנו לכמה שעות. התחשבנו בנסיבות. בעל חנות נעליים היה אמור להיות סגור ונתפס עם מספר אנשים בחנות ואחרי שיחה הוא הבהיר שלא יפתח ויעבוד בשיטה של משלוחים. הסתפקנו באזהרה. יש גם את הצד השני של הפרות חוק בוטות כמו נגריה שאיכלסה מסיבה עם 25 אנשים וסגרנו אותה ופאב שפעל באופן דומה ונסגר. השוטר מפעיל שיקול דעת ואנחנו ומבצעים איזון נכון בין הפרה בוטה למינורית. אתה רואה מי מבין, למי איכפת ומי מצפצף על ההנחיות". 

אתה מבחין בהתרופפות במשמעת? 

"המצב קשה לכולנו. לתושבים, להורים שנמצאים עם הילדים בבתים וגם לי באופן אישי אבל זה מציל חיים. מצב התחלואה לא מאפשר חזרה לשגרה. צריך להבדיל בין בעלי עסקים שמאוד מקפידים או פתיחה בניגוד להוראות. אנחנו רואים אזרחים שחורגים מההנחיות ומספרים סיפורים במחסומים כדי לצאת מהעיר וגם במקרים כאלה אנחנו מפעילים שיקול דעת. אני מקווה מאוד שהחיסונים יורידו את רמת התחלואה אבל עד אז נלחם בצורה בלתי מתפשרת בנגיף".

התחנה באשקלון מורכבת גם בגלל האיום הבטחוני. איך מתמרנים בין כל הנושאים שעל הפרק? 

"הגעתי מתחנת שדרות שחווה מצב בטחוני לא פשוט לאורך שנים. גם באשקלון יש כמה תרחישים שקשורים לעיר ובראשם ירי הטילים מרצועת עזה. כלל שעובר הזמן אותם טילים הופכים למשוכללים יותר. יש לנו שלושים שניות מרגע יציאת הטיל עד האימפקט שלו בתחומי העיר. ההבנה שאנחנו עוברים במהירות בין חירום לשגרה, צריכה להיות בדנ"א של כל שוטר. בשלב הזה לפחות, נראה שאנחנו ברגיעה אבל רגיעה היא דבר שעלול להשתנות בעוד דקה או בעוד יום. אנחנו מנצלים כל רגע של רגיעה להגביר מוכנות ואנחנו מוכנים לכל תרחיש בצורה הטובה ביותר".


כהן הגיע ערוך ומוכן לכלל האתגרים שעומדים בפניו בתחנת אשקלון והכין תוכנית עבודה מפורטת לשנת 2021. בין התחומים בהם מתכוונת התחנה לעסוק ניתן למצוא את הפשיעה החמורה, איכות חיי התושב ואכיפה נגד הפרות סדר, המאבק בתאונות הדרכים, פעילות בקהילה בשיתוף העירייה, שיפור בזמן מתן תגובה לפניות תושבים ומיצוי חקירה. אחד ההישגים עליהם רשומה תחנת המשטרה באשקלון היא מעצר עד תום ההליכים. 360 עבריינים קיבלו מעצר עד תום ההליכים, נתון גבוה במיוחד לעומת תחנות אחרות וגדולות יותר בישראל. 

"זאת מדיניות תחנתית ומלחמה שלנו. הנתון נשמע יפה אבל המשמעות העיקרית היא שמיצנו את התיקים שיש בידנו ואת הראיות שהשגנו כדי להגיש כתבי אישום ולהשאיר את אותם עבריינים בכלא. כל עבריין שמיצינו איתו את הדין פשוט לא מבצע יותר עבירות וכך רואים יש ירידה בפשיעה",מסביר סנ"צ כהן. 

לצד היעדים שהצבת לתחנה, מה היעד הבא שלך במשטרת ישראל? 

"השאיפה היא להתקדם לראש הפרמידה ברבות הימים אבל אם מסתכלים על הצעד הבא, הדבר הכי נכון הוא למעשה להיות מפקד קורס זה קצינים או מפקד שידריך קצינים בכירים. הייתי רוצה להביא לדור העתיד את הניסיון שצברתי ולשם אני שואף אבל אנחנו ארגון דינאמי ואלך לאן שיחשבו שאני מתאים". 

אהבתם את הכתבה? שתפו...

מה חדש?

דילוג לתוכן