חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

אשקלון בטופ

מה המפעלים בסביבה שלנו פולטים לאוויר, לים ולקרקע? המשרד להגנת הסביבה מפרסם זו השנה העשירית ברציפות את נתוני מרשם הפליטות לסביבה (מפל"ס) לשנת 2021 | מילן מועלם

המשרד להגנת הסביבה מפרסם מדי שנה בעשור האחרון את מרשם הפליטות לסביבה של המפעלים בישראל (מפל"ס), הכולל מידע מקיף על אודות פליטות מזהמים לאוויר, לים, לקרקע ולמקורות מים.

כמדי שנה, המפל"ס משמש כלי מרכזי לזיהוי מגמות של פליטות מזהמים והעברת פסולת בישראל. המשרד להגנת הסביבה נעזר במפל"ס כאמצעי מסייע לפעילות פיקוח, לקבלת החלטות ולקביעת מדיניות. בד בבד, המפל"ס נועד להגביר את שקיפות המידע הסביבתי בישראל – ככלי המנגיש מידע לציבור על פליטות מזהמים (לאוויר, לים, לנחל, לקרקע) ועל העברות פסולת מכל המפעלים הגדולים. נוסף על כך, מכיוון שמבנה המרשם במדינות ה-OECD דומה, ניתן לבצע השוואה בין המדינות.

בשנת 2021 נרשמו הפחתות בפליטת חלק מהחומרים המזהמים לאוויר בקרב מדווחי המפל"ס בשיעורים של 3% עד 19% ועלייה של 1.5% בפליטת חומרים חשודים כמסרטנים או מוכרים כמסרטנים לבני אדם, בהשוואה לשנת 2020.

באזורי התעשיה בדרום אשקלון פועלים 7 מדווחי מפל"ס תעשייתיים מתוכם 3 תחנות כוח: רוטנברג, ורידיס ודוראד. הפליטות לאוויר באזורים אלו פחתו בשנים האחרונות ב-68% עד 94% בעקבות דרישות המשרד להגנת הסביבה, שבעקבותיהן פעלו התחנות לצמצום השימוש בפחם בתחנת רוטנברג והתקנת סולקנים בכל יחידות הייצור.

למרות זאת, תחנת הכח רוטנברג שעדיין פועלת על פחם וצפויה לעבור לשימוש מלא בגז עד סוף 2025, עדיין נמצאת בצמרת המזהמים בישראל ומדורגת במקום השני בטבלה, אחרי תחנת הכח אורות רבין בחדרה, שצפויה להיסגר ולהעביר פעילותה לאשקלון.

השרה להגנת הסביבה, תמר זנדברג: "אנחנו משתפים היום את הציבור במידע העדכני ביותר שבידינו. המפל"ס הוא כלי מרכזי שמשמש את המשרד, את הציבור ואת הארגונים הסביבתיים לשם קבלת תמונה מפורטת ומדויקת על זיהום האוויר בסביבה. נתוני דוח המפל״ס מראים המשך מגמת הפחתה ניכרת במזהמים וכן המשך הפחתת העלות החיצונית של פליטת חומרים מזהמים לאוויר בישראל, אך עדיין יש עבודה רבה לפנינו בהורדת זיהום האוויר בישראל, בעיקר בכל הקשור בתעשייה וכן בשריפות הבלתי חוקיות. נמשיך לפעול לשיפור איכות האוויר ואיכות החיים של תושבי המדינה". 

למאגר הנתונים המלא

בהמשך לדוח שפורסם, עיריית אשדוד, המשרד להגנ"ס ואיגוד ערים לאיכות הסביבה יקימו בזמן הקרוב צוותי עבודה משותפים שיפעלו נגד מפעלים מזהמים באשדוד. 

ראש העיר ד"ר יחיאל לסרי שוחח השבוע ארוכות עם מנכ"לית המשרד גלית כהן, בהמשך לשיח הקיים בין המשרד לבין העירייה ואיגוד ערים לאיכות הסביבה בחודשים האחרונים.

לסרי: "לא נסכים להמשך המצב הפוגע בבריאותם של תושבי אשדוד, ואני מברך על ההבנה ושיתוף הפעולה של המשרד להגנת הסביבה, שיפעיל את מלוא סמכויותיו יחד עם עירית אשדוד נגד המפעלים המזהמים".

ראש העיר לסרי הוסיף, כי סוכם עוד שבימים הקרובים בעקבות הממצאים על רמת זיהום האוויר באזור התעשיה הצפוני של אשדוד בדו״ח המפל״ס של המשרד להגנת הסביבה, יוקם צוות משותף לעיריה, המשרד להגנ״ס ואיגוד ערים לאיכות הסביבה, שיגבש תוכנית אסטרטגית כוללנית, לשיפור והסדרת איכות האוויר באזור אשדוד, ממקורות תעשייתיים וייצור אנרגיה: "אנו דורשים מהממשלה להיות שותפה בהכנת ויישום התוכנית אשר הינה צו השעה לטובת בריאות ואיכות חיי תושבי אשדוד".

נתוני דוח מפל"ס מצביעים על עלייה בזיהום האוויר באזור התעשייה הצפוני באשדוד, זאת בזמן שהקריטריונים לפעילותם נקבעים על ידי המשרד להגנת הסביבה במסגרת היתרי פליטה שניתנו למפעלים״. 

אולם, בעירייה מבהירים שהמדידות הרציפות והדיגומים בתחנות ניטור האוויר הממוקמות בשכונות המגורים באשדוד, לא נמדדות חריגות מערכי זיהום האויר הנחשבים תקינים". 

הפעילות הזו בנושא זיהום האויר באזור אשדוד מתרחשת, תוך כדי מאבק שמנהלת עיריית אשדוד בראשות ד"ר יחיאל לסרי, נגד חברת החשמל, משרד האנרגיה והמשרד להגנת הסביבה, על רקע היתרים שנתן המשרד להגנת הסביבח לחברת חשמל, להרחבת שעות הפעילות של יחידות ייצור חשמל מזהמות בתחנת הכוח אשכול. 

מנכ"ל העירייה אילן בן עדי שמרכז את פעילות מטה המאבק מציין כי ״בעיריה אשדוד פעלנו רבות כדי להפחית את רמת זיהום האויר באזור, כולל ניטור אינטנסיבי ובקרה שוטפת על שיעור הפליטות, ומתן תנאים ברישיון עסק, שמטרתם הינה הפחתת הזיהום. איננו מקבלים את המשוואה לפיה יש מקום להתיר פעילות הידועה כמזהמת משיקולים לאומיים של צרכי משק החשמל ועלותם הכלכלית, במחיר סיכון בריאותם של תושבי אשדוד. הרחבת פעילות היחידות המזהמות לצורך חיסכון בעלויות הייצור אינה מקובלת עלינו".

במכתב ששלח לאחרונה ראש העיר ד"ר יחיאל לסרי לשרה קרין אלהרר והשרה תמר זנדברג, ציין כי תחנת הכוח אשכול עומדת בפני מכירה ויש להבטיח בתנאי המכרז את הפסקת פעילותן של היחידות הישנות והמזהמות בתחנת אשכול, והתחייבות לבניית יחידות חדשות המבוססות על הטכנולוגיה המיטבית הקיימת למינימום זיהום אויר״ בניגוד למצב הדברים במכרז שפורסם.

באשקלון טרם הגיבו לדוח המזהמים. 

אהבתם את הכתבה? שתפו...

מה חדש?

מה המפעלים בסביבה שלנו פולטים לאוויר, לים ולקרקע? המשרד להגנת הסביבה מפרסם זו השנה העשירית ברציפות את נתוני מרשם הפליטות לסביבה (מפל"ס) לשנת 2021 | מילן מועלם
דילוג לתוכן